TEDEN SPLOŠNIH KNJIŽNIC
20.11.2023
Spoštovani,
v tednu splošnih knjižnic vas od ponedeljka do petka prijazno vabimo v knjižnico, da ob kavici ali čaju pobrskate po knjižnih policah ali svetovnem spletu, preberete časnik ali časopis, se brezplačno vpišete v knjižnico in si izposodite knjigo.

Otrokom bodo na voljo družabne igre in ustvarjalni kotički.

Za vse smo pripravili tudi drobne pozornosti.

Praznujte z nami!
KNJIŽNICA ZAPRTA!
17.11.2023
Spoštovani uporabniki knjižnice, v torek, 28. 11. 2023, bo knjižnica ZAPRTA zaradi strokovnega usposabljanja knjižničarjev.

Hvala za razumevanje.
POLETAVCI IN NAJPOLETAVCI - poletni bralci
10.06.2023
 
Dragi otroci in mladostniki!
 
Ljudska knjižnica Metlika vas vabi, da se pridružite poletnim bralcem in preživite poletje v družbi dobrih knjig.


POLETAVCI
(od 7 do 12 let)
Med poletnimi počitnicami izberete 30 dni in berete 30 minut na dan. Prebrano zapisujete v bralni seznam, odrasli pa naj s podpisom potrdijo, da ste brali.
Še več informacij najdete na spletni strani
www.poletavci.si oz. v Ljudski knjižnici Metlika.
 
NAJPOLETAVCI
(od 13 do 16 let)
Prav tako med poletnimi počitnicami preberete 3 obsežnejše knjige po lastni izbiri in svoje mnenje o prebranem zabeležite v spletni obrazec.
Več informacij najdete na
www.najpoletavci.si oz. v Ljudski knjižnici Metlika.
 
Konec septembra bomo vse poletne bralce, ki bodo oddali bralne sezname ali mnenja o prebranem, povabili na zaključno prireditev.
Vsi boste prejeli majico in priznanje ter sodelovali v nagradnem žrebanju.

 

Kar pa je najvažnejše, dobili boste super navado – branje in ugotovili, da pol ure branja na dan prežene dolgčas stran.
 
 
 
Projekt je prejel 
priznanje Slovenske sekcije IBBY 2014 za izjemne dosežke na področju promocije mladinske književnosti in branja.

Mestna knjižnica Ljubljana je nosilka projekta, sodelujemo: 
Cankarjeva knjižnica VrhnikaKnjižnica A. T. Linharta RadovljicaKnjižnica BrežiceKnjižnica ČrnomeljKnjižnica dr. Toneta Pretnarja TržičKnjižnica Josipa Vošnjaka Slovenska Bistrica, Knjižnica Jožeta Udoviča CerknicaKnjižnica Franceta Balantiča KamnikKnjižnica LitijaKnjižnica LogatecKnjižnica MedvodeKnjižnica Miklova hiša RibnicaKnjižnica ŠentjurLavričeva knjižnica AjdovščinaLjudska knjižnica Metlika in Občinska knjižnica Jesenice.
 

 
                                   
INVENTURA
23.05.2023
Knjižnica bo od 14. do 16. junija zaradi inventure knjižničnega gradiva zaprta. Hvala za razumevanje.
Predpraznični obratovalni čas
01.12.2021
Spoštovani uporabniki knjižnice,
 
obveščamo vas, da bo Ljudska knjižnica Metlika
v petek, 24. 12.2021, in v petek, 31. 12. 2021,
odprta od 7. do 12. ure.
 
Ostale delovne dni bo obratovala po ustaljenem urniku.
 
Hvala za razumevanje in dobrodošli v knjižnici.
Knjige na dom
18.08.2021
BI RADI BRALI, PA NE MORETE DO NAS
 

Če vam ali vašim bližnjim obisk knjižnice zaradi ostarelosti, dolgotrajne bolezni ali invalidnosti predstavlja težavo, vam na območju občine Metlika ponujamo brezplačno storitev  
»Knjiga na dom."
Knjige in drugo gradivo vam po vaši izbiri brezplačno prinesemo na dom v roku petih delovnih dni od podane prošnje, ob naslednjem obisku pa ga odnesemo nazaj v knjižnico. 
Če še niste včlanjeni v knjižnico, vas bomo ob prvem obisku vpisali.
Obiščemo vas lahko od ponedeljka do petka.
Vaše želje sporočite na telefonsko številko
07 369 15 22, na elektronski naslov 
knjiznica-metlika@guest.arnes.si  ali na naslov  
Ljudska knjižnica Metlika, Cesta bratstva in enotnosti 23, 8330 Metlika.
Dogovorili se bomo za datum in uro obiska na vašem domu.

ZBIRAMO SPOMINE
12.04.2021
Zbiramo spomine: Šege in navade vašega kraja – od setve do žetve
Se še spomnite jedi, ki niso smele manjkati ob poroki ali za božič? Iz česa ste naredili velikonočne butare? Katere pesmi ste peli ob žetvi in košnji? Še znate napovedati dobro letino?
V preteklosti smo ljudje veliko bolj dosledno živeli v sožitju z naravo. Človek se je ravnal po soncu in luni, kar se kaže predvsem v slovenskih šegah in navadah. Vsakodnevno delo na polju in obeleževanje različnih praznikov je narekovalo tudi prehranjevalne navade. Za veliko noč ni smel manjkati velikonočni kruh ali pogača, žetvi je obvezno sledil likof, največ porok pa je bilo v kulinarično bogatem pustnem času.
Če želite z nami deliti fotografije, dokumente, predmete ali spomine v povezavi s šegami in navadami vašega kraja, kot so pustovanje, poroke, rojstvo, krst, jurjevanje, martinovanje, setev, koline, ličkanje koruze, mlatev ipd., vas vabimo k sodelovanju v četrtek, 22. aprila 2021, v času odprtosti knjižnice. Če na omenjeni datum ne utegnete, nas pokličite na telefonsko številko 07 369 15 22 (Lidija Nemanič Baškovič) dogovorili se bomo za individualni obisk ali se pogovorili po telefonu.
Vaše zgodbe si bomo zapisali, gradivo pa digitalizirali in vam ga vrnili. Zbrano digitalizirano gradivo bomo shranili v svojem arhivu in ga delno uporabili za pripravo novih digitalnih zbirk na spletnem portalu digitalizirane kulturne dediščine slovenskih pokrajin Kamra.
Zbiranje gradiva na temo šeg in navad bo na omenjeni dan v času odprtosti knjižnic potekalo tudi v Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto, Knjižnici Črnomelj, Knjižnici Brežice, Knjižnici Sevnica, Valvasorjevi knjižnici Krško, Knjižnici Kočevje, Knjižnici Miklova hiša Ribnica in Knjižnici Pavla Golie Trebnje.
Vsaka zgodba šteje pri snovanju življenjske zgodbe našega kraja!
 
Spletni vpis v knjižnico
18.03.2020
Za čas trajanja izrednih razmer, ko je knjižnica zaprta, vam omogočamo spletni vpis za izredni (brezplačni) dostop do e-virov.
 

Navodila za vpis:
 1. Na spletno stran vpišite https://www.cobiss.si/, kjer izberite Moj Cobiss (Moja knjižnica).
 2. V zgornji modri pasici se postavite na Moj profil COBISS in izberete možnost Spletni vpis.
 3. Odpre se obrazec spletnega vpisa, kjer najprej izberete naziv ali oznako knjižnice, v katero se želite vpisati (SIKMET - Ljudska knjižnica Metlika).
 4. Ko izpolnite vse zahtevane osebne podatke, označite, da se strinjate s pogoji uporabe.
 5. Po potrditvi na gumb Pošlji boste na vaš e-naslov dobili sporočilo o aktivaciji članstva.
 6. V prejeti e-pošti s klikom na povezavo potrdite zahtevo za včlanitev v knjižnico. Po potrditvi vpisa se izpiše Potrdilo o vpisu z osnovnimi informacijami o članu. Prejeli boste tudi svojo člansko številko. Z njo in geslom, ki ste ga zapisali v vpisnem obrazcu, boste lahko dostopali do e-virov (e-knjig na Biblosu, spletnih časopisov na Press Readerju ...).
 
MEDNJIŽNIČNA IZPOSOJA
16.02.2015
 Mednjižnična izposoja med knjižnicami jugovzhodne Slovenije je bila do sedaj brezplačna.


Ker pa so stroški presegali sredstva, ki so bila namenjena za medknjižnično izposojo, so nujne nekatere omejitve in sicer: 
 •  
 • Brezplačna MKI se izvaja samo za strokovno in študijsko gradivo. (Torej preko brezplačne MKI se naj ne bi pošiljalo gradiva, ki je namenjeno npr. »prostemu času«: bralni krožki in pdb.)
 • Namen brezplačne MKI je, da uporabniku zagotovimo gradivo, ki ga v knjižnici nimamo. (Naj bo to gradivo, ki ga knjižnica nima in ne gradivo, ki je v knjižnici trenutno izposojeno).
 • Izjemoma se pošlje kvalitetnejše leposlovje, vendar le če je za študijske namene in ga knjižnica naročnica nima v svoji zbirki. (Leposlovnega gradiva lahkotnejšega žanra se ne pošilja).
 • Strošek skeniranja in fotokopiranja računa knjižnica dobaviteljica po veljavnem ceniku.