TEDEN SPLOŠNIH KNJIŽNIC
20.11.2023
Spoštovani,
v tednu splošnih knjižnic vas od ponedeljka do petka prijazno vabimo v knjižnico, da ob kavici ali čaju pobrskate po knjižnih policah ali svetovnem spletu, preberete časnik ali časopis, se brezplačno vpišete v knjižnico in si izposodite knjigo.

Otrokom bodo na voljo družabne igre in ustvarjalni kotički.

Za vse smo pripravili tudi drobne pozornosti.

Praznujte z nami!
Kanopy platforma
27.10.2023

Spoštovani uporabniki Kanopy platforme, 

 

obveščamo vas, da se s 1. 11. 2023 število predvajanj (credits) preoblikuje v karte oz. vstopnice (tickets). Na začetku vsakega meseca boste na svoj uporabniški račun prejeli 30 brezplačnih vstopnic. Vrednost ene vstopnice je 1 ameriški dolar, poraba pa je odvisna od vsebine, ki si jo boste ogledali. Pri vsaki vsebini se nahaja vrednost in kako dolgo lahko do nje dostopate. Stanje vstopnic boste lahko spremljali sproti.

 

Vabljeni v filmski svet.

INVENTURA
23.05.2023
Knjižnica bo od 14. do 16. junija zaradi inventure knjižničnega gradiva zaprta. Hvala za razumevanje.
Predpraznični obratovalni čas
01.12.2021
Spoštovani uporabniki knjižnice,
 
obveščamo vas, da bo Ljudska knjižnica Metlika
v petek, 24. 12.2021, in v petek, 31. 12. 2021,
odprta od 7. do 12. ure.
 
Ostale delovne dni bo obratovala po ustaljenem urniku.
 
Hvala za razumevanje in dobrodošli v knjižnici.
Knjige na dom
18.08.2021
BI RADI BRALI, PA NE MORETE DO NAS
 

Če vam ali vašim bližnjim obisk knjižnice zaradi ostarelosti, dolgotrajne bolezni ali invalidnosti predstavlja težavo, vam na območju občine Metlika ponujamo brezplačno storitev  
»Knjiga na dom."
Knjige in drugo gradivo vam po vaši izbiri brezplačno prinesemo na dom v roku petih delovnih dni od podane prošnje, ob naslednjem obisku pa ga odnesemo nazaj v knjižnico. 
Če še niste včlanjeni v knjižnico, vas bomo ob prvem obisku vpisali.
Obiščemo vas lahko od ponedeljka do petka.
Vaše želje sporočite na telefonsko številko
07 369 15 22, na elektronski naslov 
knjiznica-metlika@guest.arnes.si  ali na naslov  
Ljudska knjižnica Metlika, Cesta bratstva in enotnosti 23, 8330 Metlika.
Dogovorili se bomo za datum in uro obiska na vašem domu.

ZBIRAMO SPOMINE
12.04.2021
Zbiramo spomine: Šege in navade vašega kraja – od setve do žetve
Se še spomnite jedi, ki niso smele manjkati ob poroki ali za božič? Iz česa ste naredili velikonočne butare? Katere pesmi ste peli ob žetvi in košnji? Še znate napovedati dobro letino?
V preteklosti smo ljudje veliko bolj dosledno živeli v sožitju z naravo. Človek se je ravnal po soncu in luni, kar se kaže predvsem v slovenskih šegah in navadah. Vsakodnevno delo na polju in obeleževanje različnih praznikov je narekovalo tudi prehranjevalne navade. Za veliko noč ni smel manjkati velikonočni kruh ali pogača, žetvi je obvezno sledil likof, največ porok pa je bilo v kulinarično bogatem pustnem času.
Če želite z nami deliti fotografije, dokumente, predmete ali spomine v povezavi s šegami in navadami vašega kraja, kot so pustovanje, poroke, rojstvo, krst, jurjevanje, martinovanje, setev, koline, ličkanje koruze, mlatev ipd., vas vabimo k sodelovanju v četrtek, 22. aprila 2021, v času odprtosti knjižnice. Če na omenjeni datum ne utegnete, nas pokličite na telefonsko številko 07 369 15 22 (Lidija Nemanič Baškovič) dogovorili se bomo za individualni obisk ali se pogovorili po telefonu.
Vaše zgodbe si bomo zapisali, gradivo pa digitalizirali in vam ga vrnili. Zbrano digitalizirano gradivo bomo shranili v svojem arhivu in ga delno uporabili za pripravo novih digitalnih zbirk na spletnem portalu digitalizirane kulturne dediščine slovenskih pokrajin Kamra.
Zbiranje gradiva na temo šeg in navad bo na omenjeni dan v času odprtosti knjižnic potekalo tudi v Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto, Knjižnici Črnomelj, Knjižnici Brežice, Knjižnici Sevnica, Valvasorjevi knjižnici Krško, Knjižnici Kočevje, Knjižnici Miklova hiša Ribnica in Knjižnici Pavla Golie Trebnje.
Vsaka zgodba šteje pri snovanju življenjske zgodbe našega kraja!
 
Audibook - zvočne knjige
01.12.2020
Spoštovani člani knjižnice, nudimo vam brezplačno izposojo ZVOČNIH KNJIG v slovenskem jeziku z uporabo pametnih telefonov.
Izposoja zvočnih knjig se izvaja v mobilni aplikaciji Audibook, ki je dostopna v aplikaciji Google Play ali v aplikaciji App Store.
 
Postopek izposoje zvočnih knjig je povsem enostaven, pogoj za izposojo pa je le urejeno članstvo v naši knjižnici ter naložena aplikacija
Audibook na vašem mobilnem telefonu.
Naenkrat imate lahko izposojenih do 5 knjig, trajanje posamezne izposoje pa je 14 dni.
 
Navodila za knjižnično izposojo avdio knjig so dostopna v videu na povezavi:

https://youtu.be/qR_EEVK14Ps

Za vse ostale informacije pokličite v knjižnico. Knjige, ki jih imamo v naši knjižnici: Audibook
 
Želimo vam prijetno poslušanje.

 
Spletni vpis v knjižnico
18.03.2020
Za čas trajanja izrednih razmer, ko je knjižnica zaprta, vam omogočamo spletni vpis za izredni (brezplačni) dostop do e-virov.
 

Navodila za vpis:
 1. Na spletno stran vpišite https://www.cobiss.si/, kjer izberite Moj Cobiss (Moja knjižnica).
 2. V zgornji modri pasici se postavite na Moj profil COBISS in izberete možnost Spletni vpis.
 3. Odpre se obrazec spletnega vpisa, kjer najprej izberete naziv ali oznako knjižnice, v katero se želite vpisati (SIKMET - Ljudska knjižnica Metlika).
 4. Ko izpolnite vse zahtevane osebne podatke, označite, da se strinjate s pogoji uporabe.
 5. Po potrditvi na gumb Pošlji boste na vaš e-naslov dobili sporočilo o aktivaciji članstva.
 6. V prejeti e-pošti s klikom na povezavo potrdite zahtevo za včlanitev v knjižnico. Po potrditvi vpisa se izpiše Potrdilo o vpisu z osnovnimi informacijami o članu. Prejeli boste tudi svojo člansko številko. Z njo in geslom, ki ste ga zapisali v vpisnem obrazcu, boste lahko dostopali do e-virov (e-knjig na Biblosu, spletnih časopisov na Press Readerju ...).
 
MEDNJIŽNIČNA IZPOSOJA
16.02.2015
 Mednjižnična izposoja med knjižnicami jugovzhodne Slovenije je bila do sedaj brezplačna.


Ker pa so stroški presegali sredstva, ki so bila namenjena za medknjižnično izposojo, so nujne nekatere omejitve in sicer: 
 •  
 • Brezplačna MKI se izvaja samo za strokovno in študijsko gradivo. (Torej preko brezplačne MKI se naj ne bi pošiljalo gradiva, ki je namenjeno npr. »prostemu času«: bralni krožki in pdb.)
 • Namen brezplačne MKI je, da uporabniku zagotovimo gradivo, ki ga v knjižnici nimamo. (Naj bo to gradivo, ki ga knjižnica nima in ne gradivo, ki je v knjižnici trenutno izposojeno).
 • Izjemoma se pošlje kvalitetnejše leposlovje, vendar le če je za študijske namene in ga knjižnica naročnica nima v svoji zbirki. (Leposlovnega gradiva lahkotnejšega žanra se ne pošilja).
 • Strošek skeniranja in fotokopiranja računa knjižnica dobaviteljica po veljavnem ceniku.