POLETAVCI IN NAJPOLETAVCI - poletni bralci
10.06.2022
 
Dragi otroci in mladostniki!
 
Ljudska knjižnica Metlika vas vabi, da se pridružite poletnim bralcem in preživite poletje v družbi dobrih knjig.


POLETAVCI
(od 7 do 12 let)
Med poletnimi počitnicami izberete 30 dni in berete 30 minut na dan. Prebrano zapisujete v bralni seznam, odrasli pa naj s podpisom potrdijo, da ste brali.
Še več informacij najdete na spletni strani www.poletavci.si oz. v Ljudski knjižnici Metlika.
 
NAJPOLETAVCI
(od 13 do 16 let)
Prav tako med poletnimi počitnicami preberete 3 obsežnejše knjige po lastni izbiri in svoje mnenje o prebranem zabeležite v spletni obrazec.
Več informacij najdete na www.najpoletavci.si oz. v Ljudski knjižnici Metlika.
 
Konec septembra bomo vse poletne bralce, ki bodo oddali bralne sezname ali mnenja o prebranem, povabili na zaključno prireditev.
Vsi boste prejeli majico in priznanje ter sodelovali v nagradnem žrebanju.

 

Kar pa je najvažnejše, dobili boste super navado – branje in ugotovili, da pol ure branja na dan prežene dolgčas stran.
 
 
 
Projekt je prejel priznanje Slovenske sekcije IBBY 2014 za izjemne dosežke na področju promocije mladinske književnosti in branja.

Mestna knjižnica Ljubljana je nosilka projekta, sodelujemo: Cankarjeva knjižnica VrhnikaKnjižnica A. T. Linharta RadovljicaKnjižnica BrežiceKnjižnica ČrnomeljKnjižnica dr. Toneta Pretnarja TržičKnjižnica Josipa Vošnjaka Slovenska Bistrica, Knjižnica Jožeta Udoviča CerknicaKnjižnica Franceta Balantiča KamnikKnjižnica LitijaKnjižnica LogatecKnjižnica MedvodeKnjižnica Miklova hiša RibnicaKnjižnica ŠentjurLavričeva knjižnica AjdovščinaLjudska knjižnica Metlika in Občinska knjižnica Jesenice.
 

 
                                   
spletna predstava - Pika išče dedka mraza
15.12.2021
Ljudska knjižnica Metlika vabi na ogled spletne predstave PIKA IŠČE DEDKA MRAZA v izvedbi Zavoda Enostavno Prijatelji Ljubljana.
 
Na ogled bo od srede, 15. 12. do nedelje, 19. 12. 2021.
 
Povezava do predstave:
 
https://youtu.be/jKyNqrIhcGs
 
Vabljeni k ogledu.
 
 
PIKA IŠČE DEDKA MRAZA
Zabavno popotovanje po svetu
 
Tako kot vsi otroci, je tudi Pika dobila vabilo na obdarovanje. Ker pa dobrega moža ni in ni, Pika prevzame stvari v svoje roke. Najprej želi kar sama postati dobri mož in obdariti otroke, nato pa se odloči vkrcati na letalo in dobrega moža poiskati in pripeljati v Slovenijo. Išče v Afriki, na Kitajskem in v Ameriki, a dobri mož ji vedno uide, dokler ne spozna Črnega Sokola.
Posebnosti predstavePredstava ima odlične kritike občinstva, v njej uživajo tako otroci kot tudi starši, dedki in babice. V predstavi poleg Pike nastopijo še trije liki. 
Predpraznični obratovalni čas
01.12.2021
Spoštovani uporabniki knjižnice,
 
obveščamo vas, da bo Ljudska knjižnica Metlika
v petek, 24. 12.2021, in v petek, 31. 12. 2021,
odprta od 7. do 12. ure.
 
Ostale delovne dni bo obratovala po ustaljenem urniku.
 
Hvala za razumevanje in dobrodošli v knjižnici.
dr. Aleksander Zadel: Znanje in modrost nista samoumevni dobrini
04.11.2021

Znanje in modrost nista samoumevni dobrini
Splošne knjižnice Dolenjske, Bele krajine in Posavja vas v četrtek, 4. novembra 2021, ob 18. uri vabimo na spletno predavanje dr. Aleksandra Zadela z naslovom Znanje in modrost nista samoumevni dobrini. To bo peto in zadnje letošnje predavanje v nizu skupnih dogodkov.
Živimo v časih, ko je odgovor na skoraj vsako vprašanje dostopen z nekaj kliki. Zakaj bi se torej učili in študirali, skratka pridobivali znanje, če ga ves čas nosimo s seboj v žepu in je dostopno v trenutku, ko ga potrebujemo? Preradi pozabljamo, da naše vedenje izvira iz znanja, ki ga nosimo v sebi, ne v našem hlačnem žepu. Razumeti življenje je poseben izziv. Razumeti sebe morda še večji. Kako se odpraviti na pot k sebi, kljub oviram na poti, ki jih predstavljajo instant znanje, svete resnice in prepričljivi guruji?
Predavanju boste lahko prisluhnili na YouTube kanalu Ljudske knjižnice Metlika

Dr. Aleksander Zadel, psiholog in specialist klinične psihologije, je direktor Inštituta za osebni razvoj C.A.R. (Corpus Anima Ratio), soustanovitelj zaposlitvene agencije Competo in ne nazadnje oče štirih otrok. Na Univerzi na Primorskem je soustanovil Oddelek za psihologijo. Svetuje domačim in tujim podjetjem, predvsem pri projektih razvoja tehnik vodenja, motivacije, kadrovske politike in razvoja osebnih ter vodstvenih potencialov zaposlenih. V svojih knjigah Dva obraza enega sveta in Tretji obraz ter s predavanji po šolah pomaga staršem razumeti, kaj lahko preko vzgoje nudimo otrokom, da bodo odrasli v odgovorne, samostojne in samozavestne osebe.

Poletavci in NajPoletavci
21.10.2021
 

Dan za Poletavce smo tudi letos izvedli na daljavo.

Vabimo te k ogledu posnetka žrebanja nagrad na Youtube kanalu Ljudske knjižnice Metlika.
 
Priznanja, majice in nagrade vas že čakajo v Ljudski knjižnici Metlika, kjer jih lahko prevzamete.
 
Čestitke vsem, ki ste sodelovali in se vidimo v knjižnici!

 
POMEMBNO OBVESTILO
06.09.2021
Spoštovani uporabniki knjižnice, v skladu z Odlokom o načinu izpolnjevanja pogoja PCT za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2 (Uradni list RS št. 142/21 ) vas obveščamo, da je za vse obiskovalce, razen mlajše od 12 let, ki vstopate v knjižnico,
obvezno izpolnjevanje pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani).

Z željo, da dostop do knjižničnega gradiva omogočimo vsem,
v ponedeljek, 13. septembra 2021, uvajamo PREVZEMNO MESTO naročenega gradiva pred vhodom knjižnice
(v času odprtosti knjižnice) za tiste, ki pogoja ne izpolnjujete.
NAROČILO GRADIVA je možno preko knjižničnega sistema Moja knjižnica (Cobiss +),
po elektronski pošti knjiznica-metlika@guest.arnes.si
ali po telefonu 07 369 15 22, 040 807 550.
 
 
Zahvaljujemo se vam za razumevanje.
O nadaljnjih ukrepih in spremembah vas bomo sproti obveščali. 
Dan / Noč knjige
23.04.2021

 
»Sanjam kraljestvo brez kralja.«
(Srečko Kosovel)
 
petek, 23. april 2021, SVETOVNI DAN KNJIGE in NOČ KNJIGE
DAN KNJIGE
od 7. do 19. ure
Ljudska knjižnice Metlika vas prijazno vabi med knjižne police, kjer si boste izbrali želeno knjigo, mi pa vam bomo po katalonski navadi podarili še cvet. Otroke čakajo drobna presenečenja.
Vabljeni, da praznujete z nami, seveda ob upoštevanju priporočil NIJZ.
 
NOČ KNJIGE
bo pravljično obarvana.
 
Otroke prijazno vabimo k ogledu pravljice Velikan z bibliotekarko Lidijo Nemanič Baškovič ( https://youtu.be/4fFVKJ0xM94 ).
Ker pa za pravljice nismo nikoli prestari, smo pripravili štiri belokranjske pripovednika Lojzeta Zupanca tudi za odrasle; našli jih boste na povezavi
https://youtu.be/DeuCfi20syE
 
Veselimo se druženja z vami, pa čeprav le virtualno.
Ostanimo povezani.
ZBIRAMO SPOMINE
12.04.2021
Zbiramo spomine: Šege in navade vašega kraja – od setve do žetve
Se še spomnite jedi, ki niso smele manjkati ob poroki ali za božič? Iz česa ste naredili velikonočne butare? Katere pesmi ste peli ob žetvi in košnji? Še znate napovedati dobro letino?
V preteklosti smo ljudje veliko bolj dosledno živeli v sožitju z naravo. Človek se je ravnal po soncu in luni, kar se kaže predvsem v slovenskih šegah in navadah. Vsakodnevno delo na polju in obeleževanje različnih praznikov je narekovalo tudi prehranjevalne navade. Za veliko noč ni smel manjkati velikonočni kruh ali pogača, žetvi je obvezno sledil likof, največ porok pa je bilo v kulinarično bogatem pustnem času.
Če želite z nami deliti fotografije, dokumente, predmete ali spomine v povezavi s šegami in navadami vašega kraja, kot so pustovanje, poroke, rojstvo, krst, jurjevanje, martinovanje, setev, koline, ličkanje koruze, mlatev ipd., vas vabimo k sodelovanju v četrtek, 22. aprila 2021, v času odprtosti knjižnice. Če na omenjeni datum ne utegnete, nas pokličite na telefonsko številko 07 369 15 22 (Lidija Nemanič Baškovič) dogovorili se bomo za individualni obisk ali se pogovorili po telefonu.
Vaše zgodbe si bomo zapisali, gradivo pa digitalizirali in vam ga vrnili. Zbrano digitalizirano gradivo bomo shranili v svojem arhivu in ga delno uporabili za pripravo novih digitalnih zbirk na spletnem portalu digitalizirane kulturne dediščine slovenskih pokrajin Kamra.
Zbiranje gradiva na temo šeg in navad bo na omenjeni dan v času odprtosti knjižnic potekalo tudi v Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto, Knjižnici Črnomelj, Knjižnici Brežice, Knjižnici Sevnica, Valvasorjevi knjižnici Krško, Knjižnici Kočevje, Knjižnici Miklova hiša Ribnica in Knjižnici Pavla Golie Trebnje.
Vsaka zgodba šteje pri snovanju življenjske zgodbe našega kraja!
 
POMEMBNO OBVESTILO
09.04.2021
Ljudska knjižnica Metlika bo od ponedeljka, 12. aprila 2021, ponovno ODPRTA za obiskovalce po ustaljenem urniku:
pon., sre., pet. od 7. do 19. ure
tor., čet. od 7. do 15. ure
sob. od 7.30 do 12.30 ure.
 
 
POMEMBNO OBVESTILO
09.02.2021
Spoštovani uporabniki knjižnice, obveščamo vas, da je Ljudska knjižnica Metlika spet ODPRTA in obratuje po ustaljenem urniku:
ponedeljek, sreda, petek od 7. do 19. ure
torek, četrtek od 7. do 15. ure
sobota od 7.30 do 12.30 ure
 
Vseeno pa lahko željeno gradivo predhodno naročite po telefonu (040 807 550, 07 369 15 22, 07 369 15 23), elektronski pošti (knjiznica-metlika@guest.arnes.si) ali sistemu Cobiss+  in ga brezstično prevzamete pred knjižnico. Prav tako lahko gradivo vrnete v za to pripravljene zaboje.
 
Zahvaljujemo se vam za razumevanje. Za dodatna pojasnila smo vam na voljo.
 
Z lepimi pozdravi,
 
Marta Strahinić,
     direktorica
 
 
 
Kriza se konča v glavi - spletno predavanje
20.01.2021
Splošne knjižnice Dolenjske, Bele krajine in Posavja vas v četrtek, 21. januarja 2021, ob 18. uri vabijo na spletno predavanje psihiatra Željka Ćurića z naslovom Kriza se konča v glavi.
Predavanju lahko prisluhnete na YouTube kanalu Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto oz. s klikom na povezavo.
 
To bo prvo v nizu skupnih dogodkov in aktivnosti, ki jih pripravljajo v letu 2021.
Novo mesto, 14. januar 2021 – Krize so stalnica in spremljevalke človeka vse življenje. Občasno se pojavljajo v različnih oblikah in s seboj prinesejo določene spremembe. Pozitivne ali negativne. Z epidemijo koronavirusne bolezni je kriza zajela ves svet. Željko Ćurić bo v predavanju razložil, kaj se dogaja z nami v času krize, kako se nanjo odzivamo in kako v času epidemije kar najbolje poskrbeti za svoje duševno zdravje. Predavanju lahko prisluhnete na YouTube kanalu Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto oz. s klikom na povezavo.
Željko Ćurić je po poklicu zdravnik in je soustanovitelj ter direktor projektov podjetja O. K. Consulting. Leta 1993 se je iz Dubrovnika preselil v Ljubljano. Specializiran je za delo na področju svetovanja, izobraževanja, treninga, coachinga in psihoterapije. Njegovo delovno področje obsega individualna in skupinska svetovanja, izobraževanja, usposabljanja in treninge na področju poslovne in športne psihologije ter psihoterapije. Svetuje tudi Specialni enoti Policije pri zahtevnih pogajanjih v kriznih situacijah. Na osnovi nominacije udeležencev njegovih delavnic je prejel priznanje TOP 10 predavateljev.
Brezstična izposoja, od 9. 1.
08.01.2021
Spoštovani uporabniki knjižnice, sporočamo vam, da je Vlada RS na  47. redni seji sprejela nov Odlok  o začasni prepovedi ponujanja kulturnih in kinematografskih storitev končnim uporabnikom v Republiki Sloveniji. V skladu s tem je knjižnicam od sobote, 9. januarja 2021, omogočeno le izvajanje brezstične izposoje vnaprej pripravljenega knjižničnega gradiva, ki ga uporabniki prevzamejo na zunanjih prevzemnih mestih knjižnic.
V Ljudski knjižnici Metlika bo tako omogočeno naročilo, prevzem in vračanje gradiva po ustaljenem urniku:
pon., sre., pet. od 7. do 19. ure
tor., čet. od 7. do 15. ure
sob. od 7.30 do 12.30 ure.
Gradivo lahko naročite po spletni aplikaciji Cobiss Moja knjižnica, s klicem v knjižnico (07 369 15 22; 040 807 550) ali s sporočilom na elektronski naslov knjiznica-metlika@guest.arnes.si .
Vrnjeno gradivo odložite v za to pripravljene zaboje in prevzamete za vas pripravljeno gradivo, oboje pred vhodnimi vrati knjižnice (zgoraj). 
Do knjižničnega gradiva lahko dostopate tudi na daljavo preko spletne strani knjižnice, kjer so vam na voljo baze podatkov. Še posebej bi vas opozorili na
BIBLOS – izposojo e-knjig, Audibook – izposojo zvočnih knjig
Press reader – brezplačen oddaljen dostop do več kot 4000 naslovov dnevnega časopisja in revij iz več kot 100 držav.
Brezplačno dostavo »Knjiga na dom« nudimo bolnim, ostarelim in invalidom, ki ne morejo do knjižnice.
Knjige vam lahko pošljemo tudi po pošti po ceniku Pošte Slovenije (strošek se zabeleži na vašo člansko izkaznico).
O spremembah vas bomo sproti obveščali. 
Za več informacij smo vam na voljo na zgoraj omenjenih kontaktih. 
Hvala za razumevanje.
Dan slovenskih splošnih knjižnic
17.11.2020
Spoštovani uporabniki knjižnice, pred nami je TEDEN SPLOŠNIH KNJIŽNIC. Osnovni motiv letošnjega praznovanja je povezovanje z uporabniki, lokalno skupnostjo, med knjižnicami -  da bi ohranili raven dostopnosti do izobraževalnih, kulturnih in ustvarjalnih vsebin, s katerimi krepimo duha v družbi, v času epidemije pa nudimo tudi številna gradiva in vsebine, ki omogočajo uporabnikom podporo pri izobraževalnih procesih na daljavo.
 
V zadnjem letu dni je tako močno narasla izposoja e-knjig (Biblos), uporaba podatkovnih baz in drugih e-vsebin, ki vam jih nudi knjižnica. Vse več bralcev dnevno uporablja Pressreader, brezplačen oddaljen dostop do dnevnega časopisja in revij s celega sveta.
Seveda v tem času izposojamo tudi fizične knjige, ki so kljub bogati digitalni ponudbi še vedno najbolj zaželene. Načine izposoje prilagajamo vladnim ukrepom in priporočilom zdravstvene stroke, a se ves čas trudimo, da bi čim bolj kvalitetno in učinkovito izpolnili vaše želje in potrebe. Zavedamo se, da nas potrebujete in mi smo tu za vas.  Včeraj, danes, jutri!

V spodnjem videu si poglejte utrinke iz projektov, ki smo jih v letošnjem letu prijavile knjižnice za nagrado ZSK.
https://drive.google.com/file/d/1X1U3VRe5clX2SM85VNfn0CB9tpMHP-Su/view

Knjižničarji smo navajeni na spremembe – te so v zadnjih letih stalnica v našem delovanju. Zato smo se tudi novo nastali zdravstveni krizi hitro prilagodili in naredili vse, kar je v naši moči, da bi ostali v stiku z vami. V času pomanjkanja komunikacije, zaprtja šol, vrtcev ter kulturnih, športnih in družabnih organizacij se še bolj zavedamo svojega poslanstva in utiramo drugačne poti do vas. Tako tudi določene prireditve, projekte izvajamo spletno: pravljice na daljavo, zaključek projekta »Poletavci- poletni bralci«, srečanja bralnega kluba, …
 
Najlepša hvala vsem, ki ste se odzvali na naše spletne in ostale dogodke. Vaša povratna informacija nam veliko pomeni in nam daje zagon za delo naprej.
 
Tudi letošnje praznovanje našega tedna, ki ga bomo sklenili z dnevom splošnih knjižnic v petek, 20. novembra, selimo na splet. Spremljajte nas na facebooku, spletni strani, pišite nam ... Za vas bomo pripravili drobna presenečenja, ki vam bodo, verjamemo, polepšala dneve, ki so pred nami.
 
In še najpomembnejše: naša knjižnica je ODPRTA. Na dom si lahko izposodite tudi časopise in revije (tudi zadnje številke). Deluje medknjižnična izposoja. 
Pokličite, pišite nam in dogovorili se bomo o varnem prevzemu knjižničnega gradiva.
 
Ostanimo zdravi in povezani!


 
Knjižnica začenja z izposojo knjižničnega gradiva
30.04.2020
Spoštovani uporabniki knjižnice,
 
obveščamo vas, da bo od 4. 5. 2020 knjižnica odprta po poletnem obratovalnem času:
 
ponedeljek in sreda od 10. do 19. ure
torek, četrtek in petek od 7. do 15. ure
sobota ZAPRTA

 Priporočila

Vlada Republike Slovenije je dne 28. 4. 2020 izdala Odlok o spremembah Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, ki omogoča odprtje knjižnic, muzejev in galerij, seveda pod določenimi pogoji in ob upoštevanju navodil NIJZ: (https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/knjiznice.pdf?fbclid=IwAR2R9AmX4wrzaSgPwxmTYzM-PG7nOZe0AycTrTcXvhawpOYWvdp0CfHY9fo).
 
1. Izposoja knjižničnega gradiva v knjižnici (po priporočilih NIJZ)
Naročila sprejemamo:
preko e-pošte: knjiznica-metlika@guest.arnes.si
telefonsko: 07 / 369 15 22; 040 807 550 vsak delovnik v času obratovanja
preko sistema COBISS

2. nudimo brezplačno dostavo »Knjiga na dom« – za bolne, ostarele, invalide, ki sami ne morejo do knjižnice
vsak torek in četrtek med 8. in 12. uro (po predhodnem dogovoru)
 
3. knjige vam lahko pošljemo tudi po pošti
Vsak delovnik, cena po ceniku Pošte Slovenije: 2,50 EUR (pošiljka do 2 kg),  2,76 EUR (2 – 5 kg). Težjih pošiljk ne pošiljamo.
Strošek dostave bo zaveden na vašo člansko izkaznico in ga boste poravnali ob naslednjem obisku knjižnice.

4. Izposoja e-knjig (Biblos)
http://www.knjiznica-metlika.si/Admin/load.php?sif_file=novice_podrobno&sif_parent=63
 
Spletni vpis v knjižnico
18.03.2020
Za čas trajanja izrednih razmer, ko je knjižnica zaprta, vam omogočamo spletni vpis za izredni (brezplačni) dostop do e-virov.
 

Navodila za vpis:
 1. Na spletno stran vpišite https://www.cobiss.si/, kjer izberite Moj Cobiss (Moja knjižnica).
 2. V zgornji modri pasici se postavite na Moj profil COBISS in izberete možnost Spletni vpis.
 3. Odpre se obrazec spletnega vpisa, kjer najprej izberete naziv ali oznako knjižnice, v katero se želite vpisati (SIKMET - Ljudska knjižnica Metlika).
 4. Ko izpolnite vse zahtevane osebne podatke, označite, da se strinjate s pogoji uporabe.
 5. Po potrditvi na gumb Pošlji boste na vaš e-naslov dobili sporočilo o aktivaciji članstva.
 6. V prejeti e-pošti s klikom na povezavo potrdite zahtevo za včlanitev v knjižnico. Po potrditvi vpisa se izpiše Potrdilo o vpisu z osnovnimi informacijami o članu. Prejeli boste tudi svojo člansko številko. Z njo in geslom, ki ste ga zapisali v vpisnem obrazcu, boste lahko dostopali do e-virov (e-knjig na Biblosu, spletnih časopisov na Press Readerju ...).
 
Aktualne informacije v zvezi z novim koronavirusom
05.03.2020

KORONAVIRUS

POMEMBNO OBVESTILO – PREVENTIVNI UKREP

Če imate:

 1. telesno temperaturo nad 38oC,

 2. kašljate in

 3. težko dihate ali imate občutek pomanjkanja zraka

 4. in ste v zadnjih 14 dneh potovali po državah oz. območjih okuženih s COVID19 ali ste bili v stiku z potrjeno okuženo osebo

NE VSTOPAJTE v zdravstveni dom ali druge javne ustanove in prostore.

Pokličite številko 041-431-244. Zdravstveni delavec vam bo odgovoril na vaša vprašanja in vam podal jasna navodila. Če se vam delavec ne oglasi, POČAKAJTE, poklical vas bo nazaj. V primeru življenjsko ogrožujočega stanja pokličite 112 in OBVEZNO podajte tudi informacijo o morebitnem potovanju ali stiku z okuženo osebo.


 

Za vaše odgovorno ravnanje se vam zahvaljujemo!

ZDRAVSTVENI DOM METLIKA

CBE 71, 8330  METLIKA
Tel.: 07-369-1-400, fax: 07-369-1-427, e-pošta: info@zd-metlika.si, spletna stran: www.zd-metlika.si

KNJIŽNICA ZAPRTA
12.09.2018
SPOŠTOVANI UPORABNIKI KNJIŽNICE!
OBVEŠČAMO VAS, DA BO LJUDSKA KNJIŽNICA METLIKA OD PETKA, 14.9., DO VKLJUČNO SOBOTE 22.9., ZAPRTA ZARADI ENERGETSKE OBNOVE STAVBE.
Za čas zaprtosti ne bomo zaračunavali zamudnine.

Hvala za razumevanje!
Novosti, počitniško branje
11.07.2018
Poletje je tu. Izkoristite ga za druženje s knjigami, ki jih najdete na policah vaše knjižnice.
ZARADI INVENTURE ZAPRTO
22.06.2018
Knjižnica bo 5. in 6. julija zaradi inventure knjižničnega gradiva zaprta.
Hvala za razumevanje.
Noč knjige - 21. 4. 2017
28.03.2017

Dragi prijatelji knjige,

ko pade noč, zasvetijo luna in zvezde. Naredi se drugačen dan – dan, ki ga osvetljuje domišljija, dan, v katerem se zalesketajo oddaljeni, pozabljeni svetovi, zazvenijo legende in spomini, in zdi se, da se povezujemo z vsem, kar obstaja. Imamo nezamisljivo moč spreminjanja ne-biti v bit in smo na leteči sanjski preprogi, ki nam jo je življenje dalo v dar.


http://2017.nocknjige.si/vizija-in-poslanstvo-noci-knjige/

Večer pravljic za odrasle v Ljudski knjižnici Metlika

petek, 21. april 2017, ob 19. uri

 
"Branju prijazna občina"
02.02.2017
S projektom Branju prijazna občina želijo splošne knjižnice v sodelovanju s Skupnostjo občin Slovenije in Ministrstvom za kulturo spodbuditi lokalne skupnosti k izvajanju ukrepov za  izboljšanje bralne pismenosti, spodbujanje branja in razvoj bralne kulture in k zavedanju, da je branje življenjska vrednota.
Naziv Branju prijazna občina, ki ga podeljujeta Združenje splošnih knjižnic in Skupnost občin Slovenije, se v letu 2017 podeljuje prvič. Z nazivom želimo poudariti aktiven prispevek občine  za  izboljšanje bralne pismenosti, spodbujanje branja in razvoj bralne kulture v lokalni skupnosti.


Natečaj "Branju prijazna občina"
DOBERDOB - Roman upornika
08.01.2016
Projekcija celovečernega dokumentarno-igranega filma bo 15. januarja 2016, ob 18. uri, v Kulturnem domu v Metliki.
NAPOVEDNIK: http://www.doberdob-film.si/napovednik.html
Režiser filma je "metliški zet" Martin Turk.
Vstopnina: 3 € 

Vsebina filma:
Leta 1930 Cankarjeva založba napove izid vojnega romana „Doberdob“ pisatelja Prežihovega Voranca. Roman bo popisal tragične zgodbe vojakov, ki so se borili na Doberdobski planoti, na kateri je po mnenju zgodovinarjev izkrvavelo največ slovenskih vojakov, ki so se borili v prvi svetovni vojni in na kateri se je bojeval tudi takrat dvaindvajsetletni pisatelj s pravim imenom Lovro Kuhar. Roman dejansko izide šele leta 1940, pisatelj pa roman v desetih letih od napovedi izida napiše kar trikrat, saj rokopis nekajkrat izgine v nenavadnih okoliščin. Obdobje pisanja romana namreč sovpada z aktivnim političnim življenjem Prežihovega Voranca. Bil je eden prvih komunistov na Slovenskem, leta 1937 pa postane celo organizacijski sekretar ter s tem drugi človek jugoslovanske komunistične partije. Bil je agent kominterne, popotnik, ki je govoril 5 jezikov ter bil v stikih z nekaterimi najvidnejšimi politiki tistega časa. Hkrati je ves čas ohranjal osebno skromnost in vero v malega človeka ter vrednote, ki sčasoma niso bile več v duhu vse trše partijske ideologije. 
Roman Doberdob je nastajal v obdobju, ki ga je Voranc zaradi aktivnega političnega življenja, večinoma preživel v ilegali in velja za edini slovenski avtobiografski roman na temo prve svetovne vojne.
Udari na gudalo, Jandre
19.02.2015

 

v torek, 24. februarja 2015, ob 18. uri v Kulturnem domu v Metliki
Svečanost v spomin pesniku, pisatalju , publicistu in muzealcu Jožetu DULARJU ob 100-ti obletnici njegovega rojstva.

 

MEDNJIŽNIČNA IZPOSOJA
16.02.2015
 Mednjižnična izposoja med knjižnicami jugovzhodne Slovenije je bila do sedaj brezplačna.


Ker pa so stroški presegali sredstva, ki so bila namenjena za medknjižnično izposojo, so nujne nekatere omejitve in sicer: 
 •  
 • Brezplačna MKI se izvaja samo za strokovno in študijsko gradivo. (Torej preko brezplačne MKI se naj ne bi pošiljalo gradiva, ki je namenjeno npr. »prostemu času«: bralni krožki in pdb.)
 • Namen brezplačne MKI je, da uporabniku zagotovimo gradivo, ki ga v knjižnici nimamo. (Naj bo to gradivo, ki ga knjižnica nima in ne gradivo, ki je v knjižnici trenutno izposojeno).
 • Izjemoma se pošlje kvalitetnejše leposlovje, vendar le če je za študijske namene in ga knjižnica naročnica nima v svoji zbirki. (Leposlovnega gradiva lahkotnejšega žanra se ne pošilja).
 • Strošek skeniranja in fotokopiranja računa knjižnica dobaviteljica po veljavnem ceniku.
NAGRADA ZA NAJBOLJŠI PROJEKT
21.11.2014
20. novembra 2014, na dan splošnih knjižnic, je Združenje splošnih knjižnic na slovesnosti v Kopru projektu »Bilo je …«  podelilo nagrado za najboljši projekt slovenskih splošnih knjižnic za inovativno storitev za uporabnike.
Prejeli smo tudi denarno nagrado v višini 500 EUR. Idejo za projekt je dal TONI GAŠPERIČ, ki pogovorno-glasbene večere pod skupnim imenom »Bilo je …« tudi vodi. Pri organizaciji smo strnili moči še Ljudska knjižnica Metlika in Gostišče Veselič, kjer prireditve potekajo.

 
INDIVIDUALNO UČENJE RAČUNALNIŠTVA
01.10.2014

Individualno učenje računalništva, pomoč pri uporabi portala Biblos in
iskanje po sistemu Cobiss
 
vsak četrtek med 8. in 10. uro.
v Ljudski knjižnici Metlika.


 
Nudimo vam individualno učenje dela z računalnikom (Word, Excel, elektronska pošta, facebook …).

 
Pomagamo vam lahko pri uporabi spletnega portala Biblos, ki vam ponuja izposojo elektronskih knjig z vašim pametnim telefonom, tablico, bralnikom ali osebnim računalnikom.
 
Naučimo vas lahko tudi iskanja knjig in ostalega gradiva po katalogu naše knjižnice ali po skupnem katalogu vseh slovenskih knjižnic, vključenih v sistem COBISS/OPAC.
 

Informacije in prijave na tel. št. 07 369 15 22 ali na elektronskem naslovu
knjiznica-metlika@guest.arnes.si.
Naši dedje in velika vojna
18.06.2014
Vljudno vabljeni na ogled razstave
 »NAŠI DEDJE IN VELIKA VOJNA«

100 let od začetka 1. svetovne vojne
 


 
Ogledate si lahko  časopisne članke, dokumente, fotografije, razglednice in druge predmete iz obdobja
1. svetovne vojne. Njihovi zdajšnji lastniki so jih v akciji Zbiramo spomine  prinesli v našo knjižnico in z nami delili zgodbe, ki govorijo o življenju ljudi v Beli krajini v medvojnem času.

http://fokusmetlika.net/index.php/novice/1531-prvavojna
 
Razstava bo v času odprtosti knjižnice na ogled do 29. avgusta.
 
 
Veseli bomo vašega obiska
 
S PESMIJO NA SLADOLED
03.06.2014
Prireditve S pesmijo na sladoled pripravljajo Toni Gašperič, Ljudska knjižnica Metlika in Bistro Julija.


V ponedeljek, 2. 6., se je predstavilo Društvo Žumberčanov in prijateljev Žumberka s pevskim zborom in tamburaško skupino. Prihodnji ponedeljek bomo prisluhnili ženskemu pevskemu zboru metliškega upokojenskega društva in tamburašem Metliške folklorne skupine Ivan Navratil, ki nam bodo igrali tudi v v ponedeljek 16. 6. 2014. 
Noč knjige tudi pri nas
23.04.2014

Gostili smo Toneta Jakšeta.

 

Tone je pred kratkim napisal povest Oh, ta ljubezen, ki se dogaja v času izgradnje Belokranjske železnice (letos praznujemo 100 let prvega prihoda vlaka v Metliko). Ker je povest zaenkrat samo v elektronski obliki, so imeli prvi priložnost prebrati jo člani našega Bralnega kluba. Prijetno kramljanje s publicistom, pisateljem in upokojenim novinarjem se je kar zavleklo. Kljub pozni uri se nikomur ni mudilo domov.