MODRA POLICA
Ideja o modrih policah se je porodila Toniju Gašperiču, ko se je selil v novi dom in se je pojavilo vprašanje, kam s knjigami, ki jih ne potrebuje več oz. zanje nima prostora, nekomu drugemu pa bi morda prišle prav.  Prva je bila  postavljena 24. avgusta 2011 pred Bistrojem Julija v poslovnem centru Gala v Metliki.

Kaj sploh je modra polica?

Polica modre barve, na kateri so knjige, ki jih lahko vsakdo vzame v roke, jih prelista, prebere, odnese domov in vrne na polico ali pa tudi ne - knjigo lahko tudi obdrži. Na modro polico pa lahko vsakdo prinese tudi svojo knjigo, ki je ne potrebuje več. Ljudska knjižnica Metlika na modro polico odlaga odpisane knjige, ki tako hitro najdejo novega lastnika.

Danes imamo v metliški občini že šest modrih polic, tudi v romskem naselju Boriha v Rosalnicah. Ideja pa se je razširila tudi izven meja metliške občine: kar tri so že postavili v Novem mestu, eno v Sevnici v zdravstvenem domu in dve v občini Črnomelj.

Z modro polico nam je knjigo uspelo približati tudi tistim, ki iz kakršnih koli razlogov ne pridejo v knjižnico in si knjigo raje sposodijo na modri polici ali jo samo prelistajo, medtem ko srkajo jutranjo kavico ali čakajo v vrsti pri zdravniku. Gre za širjenje bralne kulture v najširšem pomenu besede, kar je tudi poslanstvo knjižnice.