BAZE PODATKOV
 

Enciklopedija Britannica (angleško Encyclopædia Britannica) je najstarejša (že od leta 1771) in ena najboljših in najbolj razširjenih splošnih enciklopedij v angleškem jeziku. Encyclopædia Britannica Public Library Edition je namenjen vsem skupinam uporabnikov v splošnih knjižnicah, od osnovnošolcev do starejših. Posameznim skupinam so namenjeni namensko prilagojeni iskalnik po vsebinah, kakor tudi vsebine same. Kljub temu zbirka ni omejena in prinaša več kot 29.000 grafičnih prikazov, skupaj z nad 1.700 animacijami, video in avdio posnetki. Omogočen je dostop do vsebin najpomembnejših člankov svetovno najbolj kakovostnih časnikov in strokovnih revij, priporočenih spletnih mest in vsebin, novic, biografij itd.

Poseben poudarek je tudi na bogati zbirki različnih svetovnih zemljevidov v sklopu Svetovnega atlasa (World Atlas).

oddaljen dostop za člane knjižnice preko spletne strani 

 

 

EBSCO host nudi dostop do velikega števila tekstovnih in bibliografskih zbirk podatkov: Academic Search Elite, Business Source Premier, MasterFILE Premier, Newspaper Source, MEDLINE. Vključuje celotne tekste skoraj 3000 mednarodnih časnikov ter abstrakte in indekse 5000 periodičnih publikacij. Pokriva področja humanistike, kulture, izobraževanja, medicine, splošne znanosti… Servis EBSCO host omogoča iskanje, pregledovanje, tiskanje in shranjevanje polnih besedil člankov.

Uporaba servisa je za obiskovalce knjižnice brezplačna

Dostop do baze:   - oddaljen dostop za člane knjižnice preko spletne straniZbirka vam omogoča bralno izkušnjo dnevnega časopisja v elektronskem okolju na vašem računalniku ali preko pametnih naprav (tabličnih računalnikov, mobilnikov), ki za delovanje uporabljajo operacijske sisteme iOS, Android, Windows 8 ali BlackBerry10. 
Iz vaše zofe ali pa v mirnem okolju knjižnice lahko izbirate med več kot 4.000 naslovi dnevnega časopisja in revij, iz več kot 100 držav in v več kot 60 jezikih sveta.

Zbirka je dostopna na sledeča načina:

  • - prebiranje preko namenskih aplikacij za tablične računalnike in pametne telefone (pozor, prenos publikacij je mogoč le v brezžičnem omrežju v vaši   knjižnici)
  • - ali preko oddaljenega dostopa, v obliki, prilagojeni za prebiranje v spletnih brskalnikih.

 

Digitalna knjižnica Slovenije – dlib.si je spletni portal za dostop do slovenskega digitaliziranega znanja in kulturnih zakladov. Ponuja prosto iskanje po virih in dostop do digitalnih vsebin: člankov, fotografij, zemljevidov, plakatov in zvočnih posnetkov.

Vsebina je prosto dostopna ns spletnem naslovu www.dlib.si

 

 

KAMRA nudi dostop do informacij, dokumentov, slik in drugega gradiva, ki ga hranijo slovenske splošne knjižnice, muzeji in druge lokalne kulturne ustanove

Vsebina je prosto dostopna na spletnem naslovu www.kamra.si

 


Europeana
Evropska knjižnica – TEL je skupen portal vseh evropskih nacionalnih knjižnic in vodi do evropskih knjižničnih zakladov.
Nekaj preprostih klikov z miško in lahko boste kadarkoli in kjerkoli:
- dostopali do portretov najbolj znanih Slovencev in Slovenk;
- poslušali staro slovenski glasbo;
- se sprehajali po slovenskem ozemlju s pomočjo starih zemljevidov;
- iskali informacije o literarnem ustvarjanju slovenskega naroda v revijah Ljubljanski zvon in Dom in svet;
- si ogledali Magno karto in Gutenbergovo biblijo ter druge zaklade svetovnega pomena.

Vsebina je prosto dostopna na spletnem naslovu theeuropeanlibrary.org Kanopy je platforma za pretočne videovsebine na zahtevo, ki je namenjena uporabnikom splošnih in univerzitetnih knjižnic. Ponuja bogato zbirko nagrajenih filmov in dokumentarcev. 

Na voljo vam je več kot 30.000 naslovov filmov, več kot 750-ih producentov in razvrščenih v 100 različnih kategorij. Platforma vključuje tudi videovsebine za otroke v pododdelku Kanopy Kids.

Vsak mesec imate na voljo do deset (10) predvajanj. Ko jih porabite, boste za nadaljnje oglede morali počakati na nov mesec, zato previdno pri izbiri. 

Izbrani film vam bo na voljo za ogled 72 ur, medtem ko si epizode serije lahko ogledate v roku enega meseca.

V Kanopy vstopite preko povezave https://miranjarc.kanopy.com/.
Navodila za dostop so na voljo
tukaj.