BAZE PODATKOV

Davčni, finančni in pravni informacijski sistem

 

Na portalu Tax-Fin-Lex so na enem mestu zbrane informacije s pravnega, davčnega in računovodsko - finančnega področja.

Portal Tax-Fin-Lex ponuja najbolj kompletne in ažurne informacije glede slovenske in EU zakonodaje, sodne prakse slovenskih sodišč, nasvete in vzorce družinskega in podjetniškega pravnega priročnika, davčne in finančne nasvete in članke, dokumente DURS, več kot 1.000 davčno-finančnih obrazcev in še mnogo več.

Visoko dodano vrednost predstavljajo:

- spremljanje dokumentov v časovni lestvici,

- vsak dokument ima določeno pravno podlago,

- opomnik davčno-finančnih obveznosti ter sprememb zakonodaje,

- izredna ažurnost

 

Dostop do baze: 

 - oddaljeni dostop za člane knjižnice preko spletne strani

 - lokalni dostop (uporabniki lahko bazo uporabljajo  na vseh računalnikih, ki se nahajajo v prostorih naše knjižnice)

 

Enciklopedija Britannica (angleško Encyclopædia Britannica) je najstarejša (že od leta 1771) in ena najboljših in najbolj razširjenih splošnih enciklopedij v angleškem jeziku. Encyclopædia Britannica Public Library Edition je namenjen vsem skupinam uporabnikov v splošnih knjižnicah, od osnovnošolcev do starejših. Posameznim skupinam so namenjeni namensko prilagojeni iskalnik po vsebinah, kakor tudi vsebine same. Kljub temu zbirka ni omejena in prinaša več kot 29.000 grafičnih prikazov, skupaj z nad 1.700 animacijami, video in avdio posnetki. Omogočen je dostop do vsebin najpomembnejših člankov svetovno najbolj kakovostnih časnikov in strokovnih revij, priporočenih spletnih mest in vsebin, novic, biografij itd.

Poseben poudarek je tudi na bogati zbirki različnih svetovnih zemljevidov v sklopu Svetovnega atlasa (World Atlas).

oddaljen dostop za člane knjižnice preko spletne strani 

 

 

EBSCO host nudi dostop do velikega števila tekstovnih in bibliografskih zbirk podatkov: Academic Search Elite, Business Source Premier, MasterFILE Premier, Newspaper Source, MEDLINE. Vključuje celotne tekste skoraj 3000 mednarodnih časnikov ter abstrakte in indekse 5000 periodičnih publikacij. Pokriva področja humanistike, kulture, izobraževanja, medicine, splošne znanosti… Servis EBSCO host omogoča iskanje, pregledovanje, tiskanje in shranjevanje polnih besedil člankov.

Uporaba servisa je za obiskovalce knjižnice brezplačna

Dostop do baze:   - oddaljen dostop za člane knjižnice preko spletne straniZbirka vam omogoča bralno izkušnjo dnevnega časopisja v elektronskem okolju na vašem računalniku ali preko pametnih naprav (tabličnih računalnikov, mobilnikov), ki za delovanje uporabljajo operacijske sisteme iOS, Android, Windows 8 ali BlackBerry10. 
Iz vaše zofe ali pa v mirnem okolju knjižnice lahko izbirate med več kot 4.000 naslovi dnevnega časopisja in revij, iz več kot 100 držav in v več kot 60 jezikih sveta.

Zbirka je dostopna na sledeča načina:

  • - prebiranje preko namenskih aplikacij za tablične računalnike in pametne telefone (pozor, prenos publikacij je mogoč le v brezžičnem omrežju v vaši   knjižnici)
  • - ali preko oddaljenega dostopa, v obliki, prilagojeni za prebiranje v spletnih brskalnikih.

 

Digitalna knjižnica Slovenije – dlib.si je spletni portal za dostop do slovenskega digitaliziranega znanja in kulturnih zakladov. Ponuja prosto iskanje po virih in dostop do digitalnih vsebin: člankov, fotografij, zemljevidov, plakatov in zvočnih posnetkov.

Vsebina je prosto dostopna ns spletnem naslovu www.dlib.si

 

 

KAMRA nudi dostop do informacij, dokumentov, slik in drugega gradiva, ki ga hranijo slovenske splošne knjižnice, muzeji in druge lokalne kulturne ustanove

Vsebina je prosto dostopna na spletnem naslovu www.kamra.si

 


Europeana
Evropska knjižnica – TEL je skupen portal vseh evropskih nacionalnih knjižnic in vodi do evropskih knjižničnih zakladov.
Nekaj preprostih klikov z miško in lahko boste kadarkoli in kjerkoli:
- dostopali do portretov najbolj znanih Slovencev in Slovenk;
- poslušali staro slovenski glasbo;
- se sprehajali po slovenskem ozemlju s pomočjo starih zemljevidov;
- iskali informacije o literarnem ustvarjanju slovenskega naroda v revijah Ljubljanski zvon in Dom in svet;
- si ogledali Magno karto in Gutenbergovo biblijo ter druge zaklade svetovnega pomena.

Vsebina je prosto dostopna na spletnem naslovu theeuropeanlibrary.org